Teniszblog

Minden, amit esetleg nem tudtunk elmondani, vagy nem mondhattunk el, vagy már nagyon sokszor elmondtunk a teniszről...

Erről szóltunk

agassi (18) ancic (2) arias (2) arn (6) atp (3) azarenka (4) baghdatis (7) becker (3) berdych (2) blake (5) borg (7) bryan bryan (3) cahill (2) chakvetadze (2) chang (2) chela (2) cilic (3) clijsters (7) connors (3) coria (2) corretja (2) courier (2) czink (7) davenport (2) davis kupa (2) davydenko (2) del potro (11) dementieva (9) dent (2) de villiers (2) djokovic (38) dokic (3) edberg (3) federer (88) ferrer (4) ferrero (3) fish (5) garros (5) gasquet (4) gaudio (4) gilbert (3) golovin (2) gonzalez (9) graf (8) gulbis (4) haas (3) hamburg (3) hantuchova (5) henin (5) henman (3) hewitt (14) hingis (2) isner (3) ivanisevic (4) ivanovic (19) jankovic (10) kirilenko (2) kuerten (4) kurnyikova (3) kuznetsova (4) lendl (2) ljubicic (4) lopez (2) malisse (2) marosi (2) mathieu (5) mauresmo (7) mcenroe (14) monfils (3) moya (8) murray (26) nadal (79) nalbandian (3) navratilova (4) nestor zimjonic (2) párizs (6) páros (6) peer (3) robredo (7) roddick (20) sampras (11) sanchez vicario (2) santoro (7) serena (28) sharapova (4) simon (2) stepanek (5) szafin (21) szafina (24) szávay (35) találós kérdés (5) tipsarevic (2) tomic (2) tsonga (11) vaidisova (3) venus (15) verdasco (15) wawrinka (2) wilander (8) wimbledon (2) woodbridge (2) wta (2) youzhny (2) zvonareva (4)

Képek

Nehéz feladatok

2009.04.27. 09:09 :: szpetra

Szerintem ezt felemelni volt a legnehezebb feladat Rafának a múlt héten.
Monte Carlo ötödször, Barcelona ötödször. Jövő héten Róma negyedszer? Madrid?
Sokan mondják, hogy motivációs, erőnléti, taktikai, erőbeosztási, és elsősorban mentális (azaz lelkiteher-mentesítési) szempontok miatt Rafát egyszer valakinek meg kéne vernie a Garros előtt, hogy biztosan meglegyen neki Párizs ötödször is.
De mi van, ha egyszerűen nem lehet megverni őt ezen a borításon, ha egészéges?

 

 

 

 

 

Emlékezzünk vissza az elmúlt két évben elszenvedett kettő darab salakos vereségére. Tavaly Rómában sérült volt JCF ellen (a sérülés alatt azt kell érteni, hogy szinte lépni sem tudott). Két éve a hamburgi döntőben pedig egyrészt Rogertől kapott ki, másrészt lehet, hogy azt a meccset oda kellett adni a Roland Garros trófeáért cserébe, mert már óriási volt a nyomás a győzelmi sorozat miatt. Győzelmi sorozatot - csak feltevés - direkt megszakítani pedig a lehető legstílusosabb volt egy világelső Federer elleni tornadöntővel, 82 megnyert meccs után. Ha nem így volt, akkor sem volt szégyen kikapni a svájcitól.

Ezen a két meccsen kívül Rafát az elmúlt két évben senki nem tudta megverni, még csak megszorítani sem. Akkor sem, ha ő maga gyengébben játszott. Akkor sem, amikor a legnagyobbak fogadkoztak ellene. Akkor sem, ha az ellenfélnek megvolt a győzelemhez szükséges salaktenisze, de Rafa ellen nem volt más, mint félős nyuszi csak a kalapban. Akkor sem, amikor tudjuk, hogy vannak olyanok, akik verni tudnák őt, csak épp fóbiájuk van vele szemben.

Ezek után logikusnak tűnik feltenni a következő kérdéssort. Egy egészséges, világelső-formában lévő, győzelemre motivált Nadalt ma nem lehet megverni salakon? Csak akkor lehet megverni, ha sérült, vagy ha szándékosan nem akar nyerni? De még akkor sem biztos? Ki fogja mindezt megcáfolni? Mikor? Hol?
Na hát ez az óriási nyomás. Nem csak a többieknek. Elsősorban Rafának. 
Mert rá is igaz Roger régebbi remek meglátása
: I've created a monster.
 


 

15 komment

Címkék: nadal

A bejegyzés trackback címe:

https://tenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr31087929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lindike1 2009.04.27. 09:24:23

Szerintem, ő most valóban olyan formában van, hogy nem lehet salakon megverni.

piszy 2009.04.27. 09:27:56

Ez nagyon nehéz kérdés.
Már többször vitáztunk ezen itt a blogon, én is csak ismételni tudom:

Rafa verhetetlennek tűnik, de fizikálisan és mentálisan nem lehet állandóan tökéletes állapotban lenni.

Amúgy is nagyon szerény és visszahúzódó, nehéz lehet megküzdenie saját magával és a nyomással.

Vamos!

gabeka 2009.04.27. 10:00:17

Szerintem Rafa van annyira erős idegileg, h megküzdjön ezzel a nyomással. Annyiszor bizonyította már, h mentálisan mennyire erős. Biztos, hogy ki fog kapni valakitől, de szerintem a RG előtt nem és a RG-on sem.Majd füvön. Megint ugyanaz a helyzet, mint évekkel ezelőtt Federernél. Mindenki ezt találgatta akkor is, hogy ki mikor és hol fogja megverni. És h ezt nem lehet bírni. Aztán mégis bírta elég sokáig. És az is igaz, h ha nem játszik tökéletesen, nem játszik kifejezetten jól, akkor sem tudják megverni.

borsz 2009.04.27. 10:15:24

Én nem tudom elképzelni, hogy a RG-n valaki 3 szettet tudjon Rafa ellen nyerni.
De az is biztos, hogy jó, ha az erő mind lelkileg, mind fizikálisan Wimbiig kitart.
A US meg átengedi Rogernek, hogy a lelkét ápolja:)

Sztrego 2009.04.27. 10:33:12

Rafának eddig sem volt gondja a nyomással, ő az egyik legerősebb fejben. Versenyzői képességekben meg magasan a legjobb.
Petra említette a hamburgi döntőt: Azt egyértelműen odaadta Federernek, az utolsó szettben csak ütögetett, de nem volt súlya az ütéseinek. Federer el is bízta magát, aztán az RG-n jött az újabb zakó.
Én úgy gondolom, hogy jelenleg, ha egészséges, akkor nem lehet megverni salakon, pláne nem 3 szettben. Az jelenleg impossible mission!

BORIS 2009.04.27. 10:49:24

Vannak itt párhuzamok Federer és Rafa között, de van egy fontos különbség is.
Federer egy nagyon jó teniszező.
Rafa egy nagyon jó teniszező, és egy óriási harcos.
Neki nem lesznek motivációs problémái, vagy ha igen, akkor ott van körülötte egy csapat, aki segít neki ezt feldolgozni. Federer esetében nem beszélhetünk csapatról.
Rafa másik nagy előnye, hogy tanul a hibáiból. Tavaly szétment a bőr a lábán Rómában? Hát arra mérget vehettek, hogy az idén nem fog. Egyre agresszívabb teniszt játszik, egyre kevesebb energiával gyalogol végig a mezőnyön.
Ha úgy érzik, hogy egy kicsit elfáradt, akkor majd kihagyja Madridot.
Érdekes, hogy a többség szerint Wimbledon-ban kikap. A címvédőről van szó, aki az elmúlt három évben mindig döntős volt!!! Federer formán kívül. Ugyan ki állítaná meg?

noriega77 2009.04.27. 11:01:06

Vitatkoztunk erről a múltkor Miami után, és ott állt meg nagyjából a vita, hogy ha már ott van, Rafa nem ad fel egy tornát, de egy meccset sem előre. Világos, hogy alakulhat úgy a játék, hogy érzi, felesleges tönkretennie magát egy győzelemért.
Idáig viszont úgy nyerte meg a két salakos tornát, hogy messze nem produkálta a tavalyi szintet, nyilván mert nem kellett neki. (Sztem a Rochus elleni meccs után még Uncle Tony kiküldte egyet edzeni.)
Djoko ellen volt egy durván elvesztett játszmája, de arra ráment a szerb minden maradék mentális energiája, fizikailag Nadalt pedig nem lehet felülmúlni.
Az erőbeosztásról meg annyit: úgy tűnik, hogy Rafa patikamérlegen méricskéli, mennyit is kell teljesítenie, nincs felesleges lépés sem, inkább legyőzi a büszkeségét is, legyen az ellenfélé a pont, ha megérdemli. Aztán ha ilyenből túl sok van, akkor beáll a "szokásos" játékára, nem hibázok, nyomjuk csak, lássuk csak, ki bírja tovább".
Hogy mi lesz még salakon?
A pontverseny nem indokolja, hogy mindent nyerjen, így nem játszik akkora teher alatt, ez neki kedvez. Ám lehet olyan pontja a római, vagy a madridi versenynek, ahol a Roland Garros árnyéka előre beborítja egy keservesen elhódított trófea csillogását.

ettumifilii 2009.04.27. 11:14:42

én is úgy gondolom h kéne egy meccset buknia a garros előtt de ettől még nem merek ellene fogadni....egyszerűen fejben nem tud senki eljutni oda h megverje talán csak djoko és murray esetleg roger....illetve van aki elhiszi h megverheti pl. tsonga vagy gonza csak nekik meg a salakteniszük nincsen meg hozzá

pescade 2009.04.27. 11:36:09

nekem is az az érzésem, hogy Nadal profibb lett, már nem startol el minden-minden labdára, jobban vigyáz magára - lehet, hogy ezért is tűnik halványabbnak a játéka. De ha kell, rárak egy lapáttal, és eddig mindig rá tudott rakni annyit, amennyit kellett.

noriega77 2009.04.27. 11:46:26

@ettumifilii: Hát annak, ahogy játszik az utóbbi egy évben, annak a minimális hozadéka kell, hogy minden ellenfelekben kialakuljon a gátlás. Ha meccs közben esetleg ébredezik benned a gondolat, akkor is megtör előbb-utóbb, mint Djokót MC-ben. Nagyon sok mindennek össze kell jönni Nadal ellen, hogy meglegyen az a bizonyos "point of no return", ahol esetleg Rafa belenyugszik a gondolatba, hogy kikaphat.

pescade 2009.04.27. 12:04:57

plusz mindenkiben élnek olyan meccsek, amikor Nadal az utolsó utáni pillanatban jött vissza (mint Verdasco ellen legutóbb), ez sem tölthet el lelki nyugalommal egy ellenfelet sem

SANNA 2009.04.27. 13:56:28

szerintem Barcelonában már jobban játszott, mint MC-ban, kíváncsi leszek Rómára, de mind2 eddigi tornán kicsit az volt a sejtésem, hogy ha kell akkor rátud erősíteni mind fizikálisan, mind mentálisan, meglátjuk, szerintem nem lesz ezzel gond
VAMOS

VVega · https://debugme.eu/ 2009.04.27. 16:02:49

Nagyon fiatal, ő a legerősebb mind mentálisan, mind fizikailag, motivációs problémái valószínűleg még jó ideig nem lesznek, ÉS továbbra is folyamatosan fejlődik. A salak az ő birodalma, pont. Elképzelhetetlennek tartom, hogy bárki is 3 szettet nyerjen ellene. Tavaly milyen alázást kapott már a világ élmezőnye a Garroson? Ha nem is annyira durvára, de hasonlóra lehet számítani idén is.

hunchback 2009.04.27. 17:48:52

A nyomás elviselése sokaknak okoz gondot, de Nadalt még sosem láttam ettől szenvedni. Mindenben a kihívást keresi és nyomás alatt folyamatosan képes javulni. Tavaly Wimbledonban bárki összetört volna az embertelen hátrányból felálló Federer ellen. Ő meg szépen emelte a szinvonalat és várta, hogy mire lesz elég.
Ha meg kikap akkor sincs semmi. Pontosan TUDJA, hogy ő nem isten, meg legyőzhetetlen. Emberek meg szoktak kikapni, nem dől össze a viág.

szabi0713n 2009.04.27. 18:39:04

Én már nem tudom mit gondoljak Rafát illetően.Sokan gondoltuk úgy,hogy nem fog Rómában nyerni.Kíváncsi leszek mi lesz?

Én két lehetőségen gondolkodtam:
1 először van világelsős salakszezonja és most maximumot akar teljesíteni.Amúgy is ez a szezon az ötösről szól,lehet bezsebeli mind az öt salaktornát.
2 tudjuk milyen babonás Rafa,lehet hogy a rend kedvéért "bukni fogja" egyik meccsét még a garos előtt.Ha így lesz az szerintem itt Rómában lesz.Nem hiszem,hogy hazai közönség előtt ne akarna nyerni.
Mindezt úgy,hogy nem sérül meg persze.
süti beállítások módosítása