Teniszblog

Minden, amit esetleg nem tudtunk elmondani, vagy nem mondhattunk el, vagy már nagyon sokszor elmondtunk a teniszről...

Erről szóltunk

agassi (18) ancic (2) arias (2) arn (6) atp (3) azarenka (4) baghdatis (7) becker (3) berdych (2) blake (5) borg (7) bryan bryan (3) cahill (2) chakvetadze (2) chang (2) chela (2) cilic (3) clijsters (7) connors (3) coria (2) corretja (2) courier (2) czink (7) davenport (2) davis kupa (2) davydenko (2) del potro (11) dementieva (9) dent (2) de villiers (2) djokovic (38) dokic (3) edberg (3) federer (88) ferrer (4) ferrero (3) fish (5) garros (5) gasquet (4) gaudio (4) gilbert (3) golovin (2) gonzalez (9) graf (8) gulbis (4) haas (3) hamburg (3) hantuchova (5) henin (5) henman (3) hewitt (14) hingis (2) isner (3) ivanisevic (4) ivanovic (19) jankovic (10) kirilenko (2) kuerten (4) kurnyikova (3) kuznetsova (4) lendl (2) ljubicic (4) lopez (2) malisse (2) marosi (2) mathieu (5) mauresmo (7) mcenroe (14) monfils (3) moya (8) murray (26) nadal (79) nalbandian (3) navratilova (4) nestor zimjonic (2) párizs (6) páros (6) peer (3) robredo (7) roddick (20) sampras (11) sanchez vicario (2) santoro (7) serena (28) sharapova (4) simon (2) stepanek (5) szafin (21) szafina (24) szávay (35) találós kérdés (5) tipsarevic (2) tomic (2) tsonga (11) vaidisova (3) venus (15) verdasco (15) wawrinka (2) wilander (8) wimbledon (2) woodbridge (2) wta (2) youzhny (2) zvonareva (4)

Képek

How to beat Rafa Nadal?

2009.04.27. 15:45 :: Bordin

Most, hogy Petra feltett egy pár kérdést Rafát illetően, elmerengtem, hogy akkor mégis hogy is van ez.
Én még úgy tanultam, hogy mindenkit meg lehet verni, legfeljebb a nagyon jókat picit ritkábban, de ebben a játékban rettenetesen nagy tudáskülönbség egyenlíthető ki/fecsérelhető el.
Olyan, hogy valaki sose kapjon ki, olyan nem létezik.
Először Rogernél kezdtem gyanakodni, hogy ez még sem biztos, hogy teljesen így van, ahogy ő kezdett uralkodni, az valahogy más volt mint az addigiak. Hozzáteszem gyorsan, Borgnál még pici voltam, tenisszel kapcsolatos emlékeim nagyjából ott kezdődnek, ahol ő befejezte.
Szóval Roger valahogy más volt, még szerencse, hogy már akkor ott volt Rafa, mert ha nincs, akkor még az is lehet, hogy egy álló esztendeig nem kapott volna ki senkitől. Kettejük története azonban egyetlen egy dolgot bizonyít mindennél fényesebben.
Azt, hogy minden tenisznek van ellenszere, hogy mindenre létezik válasz.
Roger szinte tökéletes, agresszív játékára jöhetett Nadal lényegesen defenzívebb, de félelmetesen stabil alapvonaljátéka. Párosítva az eszeveszett gyorsaságot a döbbenetes állóképességgel. Létrehozva ezáltal azt a kombinációt, amit az egyetemes sport történetében eddig nagyon kevesen hoztak még létre.
Ha egyáltalán létrehozta már valaki.
Persze ennek a sztorinak van egy elég erőteljes lélektani vetülete is ne feledjük, ahogyan nőtt csak nőtt csak nőtt Roger Rafa-fóbiája (és még azt is megengedem, hogy ez az érdekesebb mese), de azért mégiscsak ott az a bizonyos sportszakmai rész, a lecsupaszított játék.
És egy kínzó kérdés:
Nevezetesen, hogy akkor mégis hogyan lehet megverni Rafael Nadalt salakon?
Az, hogy van kérdés, az azt mutatja, hogy szerintem van válasz is. Magyarul, hogy szerintem meg lehet verni. És nem csak akkor amikor sérült, és nem csak akkor, amikor esetleg nem akar nyerni.
Pillanatnyilag olyat, aki magasabb szinten művelné azt, amit ő csinál, aligha találni. Olyan aki gyorsabb lenne, aki tovább bírná, akinek az pörgetései rögtön a lelátóra pattannának, olyan jelenleg nincs a mezőnyben. 
Úgyhogy szerintem más irányba kell keresgélni.
Megint az ellenpontot kell keresni.
Ahogy ő az ellenpontja lett Roger teniszének.
Furamód, azt hiszem még mindig a legjobb Federer teniszét tudnánk előkaparni (az ellenpont ellenpontja, szerintem ez már majdnem olyan mintha Konfúciuszt olvasgatnánk. Vagy nem tudom kit.) Csak nem ártana, ha még egyszer el tudná felejteni ebben az életben, hogy ki áll a háló másik oldalán.
De azt ő már aligha fogja tudni.
Nem ártana talán egy picit keményebb első adogatás sem, bár ebben azért nem vagyok teljesen biztos, meg egy picit kiegyensúlyozottabb alapvonaljáték, pláne fonák oldalról.
Valahogy úgy hiszem, hogy olyan játék kellene, mint amilyen teniszt játszott ellene JMDP Miamiban, vagy Tsonga tavaly Ausztráliában. Valahogy ugyanezt kéne végigcsinálni, egy másik borításon, egy lassabb pályán, magasabbra pörgő labdák ellen, éppen ezért sokkal keményebben és sokkal türelmesebben.
Izomból, de ugyanakkor higgadtan, viszont hiba nélkül.
Mindössze ennyi. Ja meg szerintem kétkezes fonák.
Meg lehet csinálni.
Csak mocskos nehéz.


 

58 komment

Címkék: nadal federer

A bejegyzés trackback címe:

https://tenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr751089465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lindike1 2009.04.27. 17:21:36

Szerintem, azzal, hogy Roger játéka sebezhető lett, hogy ő elvesztette a verhetetlen formáját, szinte törvényszerűen feljavult valaki más játéka. Az viszont már koránt sem véletlen, hogy ez a valaki Rafa lett.

noriega77 2009.04.27. 17:27:30

Tehát a tökéletes recept hozzávalói: JMDP esetleg Roddick adogatása, Ferrer lábmunkája, Verdasco kétkezes fonákja, Federer röptéje, Murray returnje, Djokovic fonák egyenese, Gonzalez tenyerese, Tsonga kiszámíthatatlansága?

Vagy: Köves Gábor (sport tv) nem fejezett be egy gondolatmenetet szombaton, miszerint előbb-utóbb el kellene dönteni, ki legyen Rafa ellenfele a döntőben, ketten nem állhatnak ki. Pedig az is sokat segítene.

Dupladurr 2009.04.27. 17:47:01

Itt egyáltalán nem Roger játékával van a gond, csak a fejével. Szerintem a tenisze simán elegendő lenne Nadal megveréséhez, nem kell ide semmilyen ellenszer. Ott van pl. az AO döntő. A döntőig végig fantasztikusan játszott, sőt még mondhatni a döntőben is. Viszont az első adogatásai szörnyűek voltak, illetve a fontos pontoknál megremegett, ebből is az látszik hogy a gond egyedül fejben van. Ha fejben rendbetenné magát rögtön visszatérhetne oda ahol volt. Mondjuk a sajak az már más tészta, ott én sem tudom ki verheti el Rafát. De valaki előbb-utóbb úgyis elfogja. A kérdés az hogy mikor. Lehet már idén, de az is lehet hogy ő is 4 évig lesz világelső.

Tennisangel 2009.04.27. 17:50:12

Végre leírta valaki. : ) @Lindike1: Ezekből kéne egy embert gyúrni. Azért a röpte mellé kéne még Rog intelligenciája is. : ) gyszer csak megveri valaki.

teniszfan 2009.04.27. 17:52:03

Mindenkit meg lehet verni, ne vicceljetek!!!! Miamiban az mi volt az elődöntőben??? Jelenleg Rafa a legerősebb, de elég egy kicsi bizonytalanság és máris vége a verhetetlen imázsnak.
Lásd Rog.
Szóval őt is meg fogja verni valaki.A kérdés, hogy ki lesz az.

Bencike91 2009.04.27. 18:02:08

Nadalnak más a játékfelfogása, mondhati egyszerűbb, és pont ezért hatékonyabb: tényleg mindig csak a következő ponra koncentrál. A cikk meg egy újabb, egyébként már ezerszer hallott ötletelés. Nyilván meg lehet verni Nadalt, még salakon is, de ahhoz kéne egy nagyon jó forma is...meg jó erőnlét...meg egy nagyon tehetséges játékos....jelenleg szerintem aki ma meg tudna verni egy átlagosan jó Nadalt salakon, az egy koncetráló Federer, egy jobban "kondícionált" Djokovic, egy jó formában játszó Nalbandian, vagy egy támadóteniszt játszó Murray. (a legkevesebb esélyt, bármilyen furcsa, az utolsóra látok).

Nalbi99 2009.04.27. 18:58:49

3 szettben csak akkor fogják megverni salakon, ha elkapja a sertésinfluenzát vagy lelövik. Hardon simán benne van, hogy kikap, gyakorlatilag Nalbandian tönkreverte Indian Wellsben, ha ezerszer ugyanott járnának, 999-szer behúzná Nalbi.:-)))

pescade 2009.04.27. 19:00:19

nyilván meg lehet verni párszor, a kérdés, hogy úgy mikor fogja valaki megverni, mint ő Federert, és mikor lesz neki is egy olyan szörnyetege, mint Federernek - és akkor majd egy idő után - mint most mindenkinek, aki vele játszik - maga ellen is kell harcolnia

pescade 2009.04.27. 19:01:21

kicsit bonyolult mondat lett, de remélem, értitek

noriega77 2009.04.27. 19:24:19

@Nalbi99: azon elgondolkodtál, hogy miért is nem nyert Nalbi? Ha rájössz, mondd el, lehet, hogy megtudtad a titkot.

@dd aka kertagrár: sztem ő csak magával harcol, hibátlanul hozni akarja azt a teniszt, ami az adott pillanatban kell a győzelemhez. Az ellenfelével talán csak a taktikai értekezletek színvonalán foglalkozik.

hunchback 2009.04.27. 19:36:26

@dd aka kertagrár: Rafa nem épít magának (magából) szörnyeteget. Ez hasznos lesz majd lefelé a hegyről. Nem kell előle szaladni.

Bencike91 2009.04.27. 19:39:46

@noriega77: Nalbandian azért nem nyert, mert elb'szta...Egyébként valószínű, hogy 100ból 99szer azt és akkor behúzta volna, eléggé fekszik neki Nadal játékstílusa, mert ellene nem érvényesül annyira az egekbe pattanó pörgetés, nagyon hamar, felszállóágban üti a labdákat. Mondjuk azt is megválaszoltad, miért nem mondjuk top5ös játékos Nalbandian és miért nem nyert Grand Slamet...de Indian Wellsben jobb volt, mint Nadal, még ha csak az eredmény számít is

Geysap 2009.04.27. 19:42:45

@dd aka kertagrár: nem bonyolult, amit irtal. En is leirtam mar jonehanyszor (felreteve azt, hogy hallatlan nagy Federer tisztelo "fan" vagyok. Fednek eloszor sajat magat kell legyozni, mert tenisztudasa mindenkit legyozne. Pszichesen kell rendet rakni, utana mindegy, hogy ki all a halo masik oldalan. Ha legyozte onmagat - pszichesen - nem hiszem, hogy az o tenisz tudasat sokan legyoznek. Felreertes ne essek, nem azt mondom, hogy akkor egy teljesen legyozhetetlen teniszezo lenne, csak azt, hogy nem lennenek olyan "kivalasztottak", akik mindig megverhetik, mert valamikor lelkileg osszeroppan ellenuk. Legyozheti x. vagy y. is barmikor, nem csak Marika, es Nadal.

hunchback 2009.04.27. 19:56:46

@Geysap: Azannya, egyetértek!? Nyerhet is, veszíthet is, ezt kéne felfognia. Amíg azt hiszi, hogy azt nyer meg amit akar, addig vergődni fog. A saját elvárásai nyomják agyon.

noriega77 2009.04.27. 20:09:36

Azt hittem, nagyjából megegyeztünk abban itt a blogon, hogy Nadal már jobb teniszező mint Rog. Nem kell ezt mindenkinek így látni, az AO-ig nekem is voltak illúzióim Federerrel kapcsolatban, és még mindig szeretem látni, ha játszik, de az önmagával való viaskodás már hangsúlyosabb, és ez valóban kicsinálja a játékát.
Valószínű, hogy Rog nyer még GS-t, de csak attól nem lesz majd újra a legjobb, ehhez már túl sok az ellenfele.

BORIS 2009.04.27. 20:11:38

Lehet gyúrni a szuperteniszezőt, ennek a lába, annak füle, a harmadiknak az ádámcsutkája stb. De Rafa legnagyobb fegyvere nem a lábmunkája, vagy a pörgetése.
Nadal 'A Versenyző', 'A Bajnok'. Impossible is nothing - ez a credo-ja.
Ki gondolta volna komolyan, amikor elkezdett fürödni a salakon párizsban ez az izzadt kis indián, hogy pár év múlva az angol szentélyben megveri Fed-et? Nem sokan, de ő elhitte.
És a java még hátravan. 2 éve azt hittem, a férfi teniszben nem lehet grand slam-et csinálni. Az RG után mindenki erről fog majd beszélni.

noriega77 2009.04.27. 20:21:16

@BORIS: Pár hete erről beszéltünk pár kommentelővel, hogy megcsinálhatja egy naptári évben a grand slamet, de Wimbyt megvédeni, az iszonyú nehéz feladat lesz. Nehezebb, mint a US Opent behúzni, mert ha oda fitt állapotban érkezik, azt is megcsinálhatja. Azért ezek még messze vannak.

hunchback 2009.04.27. 20:24:42

@BORIS: Ezzel most így nem értek egyet. Még csak hasonlót sem hallottam, vagy olvastam mókusképűtől. Ha ezt gondolná magáról, akkor megviselnék a vereségek az ego-ját. De valahogy ezekből is mindíg megerősödve jön ki. Szerintem a legnagyobb előnye a többiekkel szemben, hogy elfogadja magát olyannak amilyen. Most éppen világelső oszt annyi.

Bencike91 2009.04.27. 20:32:30

@noriega77: Wimbledon azért lesz nehéz, mert Federer, hullámvölgyek ide, fóbia, gyermek, házasélet oda, itt nagyon komolyan JÓ lesz. Ennek ellenére én azt mondom, hogy Nadalnak a grand slam-et megszerezni a Us Openen lenne a legnehezebb, mert ha eljutna háromig, a 4. megszerzése még neki is nagy nyomás lenne, a másik, hogy a US Open pályái tényleg ku'va gyorsak, sokkal jobban, mint az Ausztrálé.

McKracken 2009.04.27. 20:37:23

Rafa azért nyer, mert mindig csak a következő pontot nézi. Nem érdekli mi az eredmény, milyen meccs van és ki van odaát. Csak az a pont. Aki teniszezett tudja, milyen nehéz minden mást kirekeszteni, elfelejteni a breaklabdát, a centiekkel kicsúszott tenyerest, mi lett volna ha... Őt nem érdekli, nyomja tovább.
Sokkal nagyobb teniszező lesz, mint eddig bárki. Ez van.
Persze jönni fog majd valaki, aki megveri őt is. Csak még nem most. És nem is idén.

Geysap 2009.04.27. 20:55:31

@hunchback: igen - sokal tomorebben, es erthetobben irtad le, mint en. En hiszek Rog.-ban, es hiszem azt, hogy aki ilyen szintre kepes volt jatekat felepiteni, ilyen szintet elerni, kepes lesz arra is, hogy mindezt lelkileg megtegye. Ha ez sikerul, igen "kemeny dio" lesz mindenkivel szemben - foleg, ha egy gemen belul nem a kovetkezo gemre, hanem a kapott, vagy adott labdara osszpontosit. @McKracken: Te irtad legpontosabban "nehéz minden mást kirekeszteni, elfelejteni a breaklabdát, a centiekkel kicsúszott tenyerest, mi lett volna" - de, ha gyozni akarsz, ezt a "nehezseget" teljesen vallalni kell, "le kell nyelni" es elfelejteni adott pillanatban a "mi lett volna, ha" kerdest. Arra valaszt keresni nem jatek kozben kell megprobalni, hanem utana.

Geysap 2009.04.27. 21:03:46

ps.: Egy igen fontos dolgot nem irtam, ami az elozo eszmefuttatasainkhoz tartozik. Meg kell tanulni vesziteni is. Akar a legelejen, akar a legvegen a tornanak ugy, hogy ezt nem megalazasnak, "szemelyes sertesnek" fogom fel, hanem egy adott pillanatban kialakult allapotnak. Nem ragodok rajta, roviden magamban ertekelem ezek okat, es lepek tovabb - mindenfele lelki nyomas, tovabbi eloitelet nelkul.

sylar_88 2009.04.27. 21:04:41

Tök vicces azon agyalni, hogy vajon ki és mikor fogja majd megverni Rafát salakon. Ez valamikor meg fog történni, előbb vagy utóbb, de utána megint nyer 50-60-70 meccset sorozatban, és akkor kit fog már érdekelni hogy bukott egy meccset...
egy azért biztos, NEM a Garros lesz az a hely, ahol őt elkapja valaki

fuzzy_dunlop · http://ombrello.hu/ 2009.04.27. 21:40:28

sztem a cikkben keveredik a szezon a fazonnal. mert az a kérdés, hogyan lehet legyőzni, vagy hogyan legyőzni salakon. az hogy valakit egy adott felületen nem lehet megverni nem példa nélküli. ne menjünk messzebb: Federert öt évig nem tudta megverni senki füvön. Samprast sem nagyon. Ilyen van.
Sztem Fednek nincs Nadal fóbiája. pont most derül ki mennyire nincs, hogy rafa mennyire jó. + nyílván nagyon nem fekszik neki, hogy világ legjobban pörgetett tenyeresével küldik a kereszteket az egykezes fonákjára. Murraynek ezzel kevesebb baja lesz.

fuzzy_dunlop · http://ombrello.hu/ 2009.04.27. 21:45:34

és én azt gondolom pont a saját játékával fogják megverni.

Sztrego 2009.04.27. 22:06:22

"Szerintem a tenisze simán elegendő lenne Nadal megveréséhez"

Ezt a simán elegendőt már most felejtsd el. Amikor még nem volt Nadal fóbiája, akkor sem volt elég, főleg simán nem.

JokerZ 2009.04.27. 22:10:50

Szerintem Bordin egy valamit nagyon elront az elemzésben: salakon egyszerűen NEM LEHET azt a játékot nyomni, amit Tsonga csinált az AO-n és JMDP Miamiban. A pörgő labdák, a leülő támadások, a visszadható hosszú ütések, még sorolhatnám.

Az egyetlen, amivel Rafától szetteket lehet elvenni, az a határozottan lejátszott gyors adogatópontok - ezt mutatta Djokovic MC-ban a 2. szettben. 75% körüli első szerva arány (Fed-től is ez kéne, nem a borzalmas 40%-ok sorozatban), Djoko szervái ráadásul jó szögben érkeznek, kellően pörgetve és erősen. Fed ezzel szemben az utóbbi időben rengeteget romlott szerva gyorsaságban, precizitásban, miközben a második szervái továbbra is verhetetlenek. Szerintem 65-70% körüli első szerva arány, 200-at megközelítő átlagsebesség, és egy Roger-típusú, magasra pattanó második szerva kell, ami az adogatásokat illeti.

A másik kulcsmomentum az MC döntőben a 6-2 ellenére megjátszott 9, azaz kilenc hálós Djoko pont. Nem csalás, nem ámítás, ebből a 9-ből 9-et meg is nyert. Tehát jönni kell a hálóhoz rendületlenül, akkor is, ha egy-kétszer behúzza Rafa a csoda-elütést. Egyszerűen egy idő után láthatóan elkezd rosszabb, kevésbé hatékony elütéseket csinálni, ez törvényszerű.

A harmadik a szerva-röpte meglepetésszerű, innovatív használata. Ha egyszer 4-5 méterre az alapvonal mögül fogad Rafa, nincs az a rossz első szerva, amire reménytelen lenne feljönni röptézni - Fed csodakeze ebben még plusz is.

Aki azt mondja, hogy valaki egyszer a saját játékával fogja megverni Rafát, nagyot téved. Federert sem verték meg soha fénykorában a saját játékával. A legnagyobbakkal ez csak ritkán fordulhat elő.

Tehát jó, rendszeresen beütött szerva, sok hálójáték (rövidítések is), meglepetésszerű szerva-röpte. Ennyi. A fóbiák csak ezután jöhetnek.

CarpeDiem 2009.04.27. 22:10:57

@Geysap: Erről most hirtelen Rafa AO-s győzelme és Wawrinka MC győzelme jutott eszembe, amikor egyik győztesnek sem engedtetett meg a győzelemnek az az igazi, szívből jövő örömünneplése, pedig a maga nemében mindegyik egy nagyon fontos első győzelem volt.

sylar_88 2009.04.27. 22:15:12

Visszatérve a cikkhez... a kétkezes fonák valóban nem ártana. Roger támadó egykezese (ami egyébként a világ legjobb egykezese) nem a legalkalmasabb Rafa pörgő tenyereskeresztjeinek a megfogására.
Murraynek (és Djokernek is) masszív kétkezese van, Del Potro is valóban erőteljes, na és persze ott van a bal kezes Verdasco, aki szembe tud nézni Rafa tenyeresével... majd meglátjuk mi lesz.

borno 2009.04.27. 22:20:24

@fuzzy_dunlop: "...Federert öt évig nem tudta megverni senki füvön"

Igen, de azért számolj utána, h hány tornát nyert így meg Federer füvön, és hányat Nadal salakon...

fuzzy_dunlop · http://ombrello.hu/ 2009.04.27. 22:21:47

@Sztrego: felület függő. gyors pályán ha jól szervál sima ügy.

fuzzy_dunlop · http://ombrello.hu/ 2009.04.27. 22:26:00

@borno: az adott kérdés esetében ez teljesen lényegtelen. egy egy adott felületen vizsgáljuk a legyőzhetetlenséget. Egyébként Fed 2005-ben (asszem) egész évben 5 vereséget szenvedett, Rafanak idén több lesz.

hunchback 2009.04.27. 22:43:15

@fuzzy_dunlop: ja, jégen tuti nyerő lenne :))
Azért igazából Federer füvön és fedett kemény pályán jobb Nadalnál. A szerváid meg a fáradtsággal arányosan romlanak csak igazán.
Röviden, tömören: a mai Nadal ellen nincs könnyű győzelem, ha egészséges és motivált.
Aki ezt felfogja, az küzd, változtat a játékán és figyel(Murray). Aki nem az meg hülyeségeket nyilatkozik az idei céljairól(hagy ne írjam ki az, eléggé elkeserítő így is).

fuzzy_dunlop · http://ombrello.hu/ 2009.04.27. 22:48:52

@hunchback: ez tök jó, de a cikk nem erről szól, hanem arról hogy meg lehet-e verni rafat. és innen zavaros, hogy hol. azért írtam le: olyan van, hogy valakit egy adott felületen nem lehet megverni. nem arról írtam jelenleg ki jobb és hol:)

FedererRafa 2009.04.27. 22:54:38

2005-ben 81-4 volt fed statja. De helytelen megállapítás. Egy évben 3x több salakos verseny van, mint füves.

sylar_88 2009.04.27. 22:56:05

Bordin megint magas labdát adott a blog olvasóinak :) én inkább megyek aludni :p

fuzzy_dunlop · http://ombrello.hu/ 2009.04.27. 22:59:47

mint leírtam a cikk zavaros, keveredik a hogyan lehet megverni rafat a hogyan lehet megverni salakon kérdéssel.

hunchback 2009.04.27. 23:05:34

@fuzzy_dunlop: Hát nem tudom. Az ilyen "nem lehet megverni" dolgokat nem kéne szó szerint érteni. Itt a dominanciáról van szó szerintem. Meg az ellenszerről.

fuzzy_dunlop · http://ombrello.hu/ 2009.04.27. 23:13:35

@hunchback: igen csak az a kérdés, hogy ezt egy adott felületre vagy összességében nézzük. ezt próbálom leírni nem túl hatékonyan...

hunchback 2009.04.27. 23:20:31

@fuzzy_dunlop: Szerintem, a szőnyegen kívül, jelenleg nem játszanak olyan felületen teniszt, amin egy döntőben ne kellene vért izzadni Nadal ellen. Bárkinek.

noriega77 2009.04.27. 23:32:29

@Zlatan: Abszolút jó a meglátásod, ahogy Djoko játszott MC-döntő 2. szettben, az lehetne a tökéletes játék, gyors adogatás, erős tenyeres a vonal mellé, röpte 9/9-es aránnyal. Igen, de ezt így nyomni min. 2 játszmában (RG: 3-ban) nem lehet, ehhez senkinek sincs meg a szellemi állóképessége a mezőnyben. Vagy az adogatásod esik szét, vagy nem lesz meg az előkészítés a röptéhez, és csak kényszerből rohangálhatsz a hálóhoz. Davytól is azt vártuk (mert ő azért sok mindenhez ért), hogy irányít, felmegy a hálóhoz, de nem működött, az alpvonalról meg nem lehet verni most Rafát.
Egy Verdascóba oltott Nalbi talán elbánna vele. Djoko is csak fogadkozik, hogy meglesz a salakos játéka, de idén már a DK-ban is verte három sima játszmában Rafa. Az alapvonalról Murray sem tudja verni sztem. A legnagyobb ellenfele még mindig Roger, ha eljut(na) odáig.

digitarc 2009.04.28. 00:13:53

@noriega77:
:) a Verdascoba oltott Nalbi nagyon találó!
bár a Verdasco eddigi salakos teljesítménye nem volt az igazi.
én sem hiszek abban hogy a sajátjához hasonló játékkal meg lehetne verni, gyors, szemfüles röptejátékkal, stabil kétkezes fonákkal igen.

Sztrego 2009.04.28. 00:49:54

"Tehát jó, rendszeresen beütött szerva, sok hálójáték (rövidítések is), meglepetésszerű szerva-röpte. Ennyi. A fóbiák csak ezután jöhetnek."

Salakon ez sem elég. Federer a hamburgi döntőben szerva-rötével verte Rafát, de azt a meccset inkább odaadta a spanyol. Aztán az RG-n is jött a szerva-röpte játék, jó adogatások, és mégis a földbe lett döngölve. Rafa alkalmazkodik a játékához.

Sztrego 2009.04.28. 00:51:14

@fuzzy_dunlop: max szőnyegen. Utoljára ott volt sima Fed győzelem. Máshol nincs, nem létezik.

Sztrego 2009.04.28. 00:52:35

@fuzzy_dunlop: de 2005-ben nem volt egy nagyon jó Djokovics, Murray és Nadal is még akkor robbant be. Most más a helyzet.

emmie 2009.04.28. 08:17:01

egy tipikus Rafa nyilatkozat arról, h. hogyan fogja fel a vereséget: "Not disappointed to don't have the title last year, no? The normal thing always is don't win, so the normal thing is lose. The unusual is win five Monte Carlos in a row and five Barcelonas in a row. For me, that's more than a dream. That's totally unbelievable for me, and I never expect something like this. The normal thing is well, yeah, is more usual lose in first round in Rome than win three Romes in a row."

Tök 8 2009.04.28. 10:24:46

Olvasgattam a kommenteket. Rá kellett jönnöm, hogy itt nem csak arról van szó, hogy Rafát hogyan kellene megverni általában, vagy hogyan kell megverni salakon. Tágabb éretelemben a hiba ott van, hogy egy-egy Tsonga és JMDP győzelemből indulnak itt ki sokan. MINDEN NAGY JÁTÉKOST le lehet győzni. Kikaphatnak akkor is, ha jó formában játszanak. Nadal kikapott AO-n tavaly az elődöntőben, mert Tsongának az egész tornán kijött a lépés, varázslatos volt amit játszott, ahogy idén Verdasco is Melbourneben. Azonban ennyivel lett több Rafa, hogy azt a meccset spanyol honfitársának szinte világrekord mennyiségű nyerője ellenében is meg tudta nyerni 5 óra 14 percben, aztán meg a döntőt is 5 szettben...ezért Ő a legjobb.

Az a lényeg, hogy Tsonga és JMDP egyszer-egyszer nyert...A többi közös meccseket Rafa nyerte. Ki lehetne ennyi erővel indulni Monfils dohai sikeréből is. Szerintem ez ostobaság.

Federer többek között azért lehetett sorozatban verhető Murraynek, mert Andy Murray edzője tudta mi kell Roger legyőzéséhez. Kidolgoztak egy olyan játék stratégiát ami működik a svájcival szemben és ez Rafa kontratenisze...Egy adott játék stílus kell tehát ahhoz, hogy az adott kor domináns vezető egyéniségét le lehessen győzni. A tenisz fejlődni fog és, ha Rafa tud 3-4 olyan évet produkálni mint a tavalyi, akkor minden idők legjobbja lesz. Túl fogja szárnyalni Samprast (aki szerint Rafa 10-12 GS-re esélyes), de Roger esetleges rekordja se lesz hosszú életű.

Rafának jelenleg nincs mumusa. Ezért sebezhetetlen. Csak Dominik Hrbaty az aki 3-1-es mérleggel rendelkezik, amit max. addig tarthatna amíg létre nem jön egy újabb közös meccse a spanyollal.

Kizárt, hogy Federer akár Djokovic le tudja a Garroson győzni a spanyolt. Sorozatban lettek legyőzve az elmúlt években egyre simábban. 3 nyert szett kell hozzá. Erre senki sem volt képes. 2006 Róma óta 3 nyert szettre menő meccseken senki se tudott 2 szettet nyerni Rafa ellen.

FedererRafa 2009.04.28. 12:03:30

@fuzzy_dunlop: Nem lehet összehasonlítani így, hogy ő ennyi salakos, a másik meg annyi füvespályás versenyt nyert.

FedererRafa 2009.04.28. 12:07:17

@Tök 8: Ezzel azt mondod, hogy idén GS-t csinál?

Tök 8 2009.04.28. 12:46:14

@FedererRafa: ezt nem állítottam. Azt mondtam csak, amivel egyet kell értsél, hogy a Garrost nyeri meg. A neheze utána jön. Szerintem Wimbledonban is megvan minden esélye Rafának nyerni, elvégre 3-szor döntőzött. Nyert Queensben is tavaly ami nem a véletlen műve. Érdekes módon a center pálya csukható teteje megváltoztathat körülményeket esetleges félbemaradt meccseket, vagy eső miatt kitolódott el nem kezdett mérkőzéseket. Ezek a dolgok megzavarhatják a spanyolt. Egyetértek azokkal a meglátásokkal, hogy Rafa fedett pályás szőnyeg borításon a legsebezhetőbb.

Amúgy nem zárható ki, hogy sikerülhet megcsinálnia a GS-t idén. Azzal, ha megnyerné a Garrost már nagy dolgot vinne végbe hiszen utoljára Jim Couriernek sikerült egy adott évben 1992-ben megnyerni az év első két GS tornáját 17 évvel ezelőtt és már 10 éve nem volt példa arra se, hogy valaki kemény pályás és salak pályás GS-t is nyerjen 1 naptári évben. Agassi tudta ezt utolsóként megcsinálni 1999-ben. Szóval Rafa, ha ügyes akkor Wimbledonba úgy mehetne, hogy életben tartja a reményét a naptári évi GS-nek, de sporttörténelmi tett lenne, ha Wimbledonban címet védene. Olyan se volt eddig soha, hogy valaki salak, kemény és füves pályás címvédő legyen egyszerre, az meg végképp nem, hogy Small Slamet érjen el mindhárom borításon magyarán címvédő legyen egy adott naptári éven belül...és itt még a US Openről nem is beszéltünk. Ott lesz nehéz helyzetben a spanyol, a pálya sebessége miatt.

Sztrego 2009.04.28. 12:52:52

Wimbledonban is Rafa a legesélyesebb, hiszen ő a címvédő. Na meg a világelső, a világ legjobbja. RG meg nem kérdés. Az a salak talaj annyira fekszik a játékának, hogy annál jobbat már keresve sem lehet találni. Nincs teniszező, aki ott 3 szettet nyerjen ellene, egyszerűen lehetetlen. Még kettőt sem. US Open kérdéses, ott nem ő a favorit.

Tök 8 2009.04.28. 13:46:41

@Sztrego: A Garroson eddig nem is akad olyan ellenfél aki 2 szettet tudott volna nyerni Rafa ellen. Mindössze 7 szettet vesztett az elmúlt 4 évben a 28 mérkőzésből a Garroson 7 ellenféltől 1-1 szettes lebontásban. Az elmúlt 2 Garroson egy szettet vesztett csak.

A US Open olyan időszakára esik az évnek amikor Rafán kijönnek a fáradtság jelei. Szerintem mindent meg fog tenni a US Open győzelemért. Akármi legyen is ha sikerül mindenképpen nagy dolog lehet. Ő lehet a tenisz történetének 6. olyan versenyzője aki minden GS-t megnyer, vagy ami különlegesebb, egy olyan évben nyerhetné meg amikor a másik 3 is sikerülhetne. Látványosabb lehetne ez utóbbi.

FedererRafa 2009.04.28. 17:25:01

Us openen is őa favorit. Mindenhol... sajnos/nemsajnos. Tök8, igazad van

Tök 8 2009.04.28. 17:48:08

@FedererRafa: Összejöhet a US Open is, de az inkább Rogernek áll. Ő ott a többszörös bajnok...Mondjuk azt mondanám, hogy Rafának nagyság rendekkel jobb esélye van már csak a koránál fogva is US Opent nyerni, mint Rogernek a Garrost. Ha idén nem tesz valamit a svájci, ha nem fogja tudni elővenni a 2006-os tenisz tudását esélytelen lesz Párizsban, akármit is blöfföljön a sajtónak. Ez nem fogja Rafát megijeszteni.

A spanyol bőven meg tudna verni ma is mindenkit salakon a 2006-os védekező teniszével is. A támadó újszerű salak játékával meg enyhén fogalmazva is ripityára verte tavaly az egész mezőnyt.

ettumifilii 2009.04.28. 18:51:35

@noriega77: szerintem a tökéletes recept: egyéniség
nem az összetevőktől lesz jó valakinek a játéka.....mindenki megtalálja a maga egyéni játékstílusát amit megpróbál a max. hatékonysággal és jó taktikai érzékkel kihasználni.....persze ez csak a jó teniszezőkre vonatkozik azt hogy hogy kell eljutni idáig az most hagyjuk

Sztrego 2009.04.28. 23:13:55

Szerintem US Openen nem Federer a favorit, ő már sehol sem az. Murray, és aztán Rafa.
süti beállítások módosítása